Teknik Menjawab Kesusasteraan Melayu Komunikatif STPM Penggal 1





         Hari ni, Azza nak kongsi sikit pasal subjek KMK STPM penggal 1. Cara nak menjawab soalan KMK yang 25 markah. Mesti ramai yang seram nak jawab soalan yang 25 markah kan sampai sanggup jawab soalan yang lagi satu walaupun tak berapa nak tahu pasal cerita atau puisi tu. HAHA ramai classmates azza pun cenggitu (AMARAN : JANGAN GUNA BAHASA YANG AZZA PAKAI NI WAKTU DALAM EXAM. hehe)


          Dalam setiap soalan 25 markah adalah WAJIB ada pendahuluan dan penutup. Basically, pendahuluan 3 markah. Isi 20 markah dan penutup 2 markah. Meh nak story cemana nak skor 25 markah. HAAAA



PENDAHULUAN (3 MARKAH)


  • Definisi (1 markah ) : Teromba ialah puisi adat.
  • Ciri-ciri/ Fungsi (1 markah) : Menceritakan tentang seorang tokoh yang menjadi kebanggaan bangsanya
  • Nyatakan draf isi (1 markah) : Hang Tuah dianggap wira bangsa Melayu kerana memiliki sifat berani, ...... dan ..... .
ISI (20 MARKAH)
  • Fakta : Kita hendaklah muafakat antara satu sama lain.
  • Huraian : Sifat muafakat atau kerjasama penting diamalkan agar segala pekerjaan lebih mudah dilakukaan.
  • Contoh : Binatang-binatang di hutan seperti beruang, badak, seladang dll sering muafakat untuk mencari sumber makanan buat keluarga mereka. Ada yang ditugaskan menangkap ikan di Sg. Tinam, dan ada pula yang perlu menjaga hasil tangkapan.

                PRO = Dalam kehidupan masyarakat, sifat muafakat akan memudahkan segala urusan.
                KONTRA = Jika tak muafakat segala kerja sukar dilakukan.

    (Dalam contoh kena ada cerita, pro dan kontra)
  • Kesimpulan kecil/penerapan : Oleh itu, / Jelaslah bahawa, sifat muafakat wajar diamalkan dalam kehidupan seharian masyarakat.
PENUTUP (2 MARKAH)
  • Rumusan (1 markah) : Sebagai kesimpulannya, prosa tradisional iaitu Hikayat Pelanduk Jenaka banyak terkandung pendidikan moral yang dapat diterapkan dalam kehidupan masyarakat pada hari ini.
  • Harapan (1 markah) : Saya berharap agar pendidikan moral dalam prosa tradisional ini dapat menjadikan masyarakat hidup dalam keadaan harmoni dan sentosa.



          Sekian daripada saya. Kalau ada apa-apa soalan boleh tinggalkan di ruangan komen. Ini adalah ilmu Allah. Tak salah nak copy tapi pastikan copyright atas nama dan blog saya. Kalau copy pastu berlagak mcm sendiri buat tu faham-faham lah ye. Nota ni credit tu Puan Shamsinah bt Ibrahim, guru matapelajaran KMK SMK Tinggi Kajang. 




Sekian,
Bakal ahli syurga

1 ulasan: